Šimkova Misia 21 chystá návrh zákona o boji za slobodu a demokraciu

12.11.2005 Prešov

Prešov 12. novembra (TASR) - Strana Misia 21 - Nová kresťanská demokracia nezávislého poslanca Národnej rady SR Ivana Šimka chystá návrh zákona o boji za slo...
Prešov 12. novembra (TASR) - Strana Misia 21 - Nová kresťanská demokracia nezávislého poslanca Národnej rady SR Ivana Šimka chystá návrh zákona o boji za slobodu a demokraciu.

Návrh je podľa Šimka výsledkom dlhšej spolupráce so Zväzom protikomunistického odboja. Nemalo by ísť o zákon o protikomunistickom odboji, tak ako je zákon o protifašistickom odboji, ale o zákon o účastníkoch odboja ako takých. Norma by nemala riešiť finančné odškodňovanie, ale mala by vzdať úctu všetkým, ktorí za komunistického režimu trpeli vo väzení a prežili rôzne príkoria.
Šimko dnes v Prešove zdôraznil, že Misia 21 sa hlási k ideálom 17. novembra, spojených s bojom proti dvom diktatúram - fašistickej a komunistickej. Vývoj po 17. novembri 1989 však podľa neho ukázal aj to, ako sloboda uvoľnila uzdu individuálnemu sebectvu tých, čo majú silu a drzosť. \"Preto dnes zdôrazňujeme spravodlivosť a hlavne solidaritu, \" poznamenal. Sloboda je podľa neho veľký dar a každý pokus o jej obmedzovanie je zločinom.
 

Vyberte región

mark